Interventieteam Within the Family is er ook voor jou!
Gaat het niet goed thuis? Loopt de spanning regelmatig hoog op? Is er een risico dat uw kind uit huis geplaatst wordt?
Dan kunnen wij wellicht iets voor u betekenen.
Gaat het niet goed thuis? Loopt de spanning regelmatig hoog op? Is er een risico dat uw kind uit huis geplaatst wordt?
Dan kunnen wij wellicht iets voor u betekenen.
Het Within the Family interventieteam is er voor jongeren/gezinnen waarover zorgen bestaan bij ouders en/of bij instanties. Voor gezinnen die zelf geen hulp zoeken of vinden, maar het wel nodig hebben. Via het Jeugd- en Gezinsteam of Veilig Thuis wordt u bij ons aangemeld, ook andere organisaties kunnen contact met ons opnemen om een eventuele aanmelding te bespreken.
Zodra u bij ons aangemeld bent, neemt een medewerker van Within the Family contact met u op. Wij proberen het verhaal te begrijpen zonder te oordelen. Ook het verhaal van school en andere betrokkenen nemen we daarin mee. Wij werken niet voor de politie of voor de school. We zijn er voor u en uw gezin. Als we de situatie goed in kaart gebracht hebben, gaan we kijken welke hulp het beste aansluit bij u. Wat wilt u bereiken? Wat kunt u zelf veranderen en welke hulp heeft u daarbij nodig? Soms verwijzen we door naar andere instanties. We proberen via de eigen kring hulp en steun te organiseren. We gaan ervan uit dat u zelf een positieve bijdrage wilt leveren om zo te komen tot een goede oplossing voor jullie situatie.
Bij een crisis starten wij binnen 24 uur een traject op. Denk hierbij aan een melding van geweld, weglopen van een jeugdige, wanneer de veiligheid van de gezinsleden niet gegarandeerd kan worden doordat spanningen regelmatig te hoog oplopen. Deze interventie is o.a. om te voorkomen dat er meteen uithuisplaatsing moet plaatsvinden. Dit vindt vaak plaats in samenwerking met Samen Veilig, Veilig Thuis en de Raad van Kinderbescherming.
Within the Family zet zich ook in wanneer er in een gezin langdurig hulpverlening is geweest, zonder gewenst resultaat. Het systeem wordt geobserveerd en er wordt een advies rapport gemaakt over wat er nodig is om het gezin te helpen. Vaak wordt er tegelijkertijd al een traject opgezet en gaan we direct met het gezin aan de slag. In sommige gevallen wordt het gezin verwezen naar een andere instantie. Ook kan het zijn dat wij de basis op orde brengen en dan overdragen aan een andere instantie. Dit is echter zeldzaam vaak sluiten wij zelf af.
Complexe systemen, het gaat hier om het gezin waar meerdere gezinsleden met problematiek te maken hebben. Dit heeft uiteraard weerslag op de gezinsleden waardoor er complexe situaties ontstaan. In deze gezinnen gaat het om ordenen van de basis waarna er – door middel van gezinsgesprekken – en individuele trajecten gewerkt wordt aan zelfredzaamheid, draagkracht en heling.
Ter voorkoming van terugval bieden wij ook na het traject de mogelijkheid om eens per 6 weken een afspraak te maken met één van onze hulpverleners. In dit gesprek wordt gekeken naar de draagkracht en hoe het met het gezin gaat. Ervaring leert dat men hierdoor hoger in draagkracht blijft door de valkuilen bespreekbaar te maken en hier nog regelmatig tips en advies op te krijgen. Ook doet aandacht en de complimenten, die er regelmatig zijn, veel goed voor de cliënt.